lördag 14 mars 2009

10.

Det är endast 10 veckor kvar nu..
10 veckor!!? ..som ett sommarlov..

Graviditetsvecka 30
Tre fjärdedelar av din graviditet har passerat och din mage är ordentligt rund. Tyngdpunkten i kroppen förskjuts och påfrestningarna på ryggen ökar.

Barnet tar stor plats, inte bara i magen utan även i din vardag. Barnet sparkar mer och kraftigare - gör sig ständigt påmint. Ju närmare du kommer förlossningen desto mer tänker du på ditt barn, tankar om en vardag med barnet, och lusten att förbereda sig ökar.

Många kvinnor kan få dåligt samvete för detta, speciellt om man har ett ansvarsfyllt arbete och inte riktigt kan koncentrera sig.
Har du svullna ben eller åderbråck - vila med fötterna upp så ofta du kan. Prova stödstrumpor de finns att köpa på apotek och där mammakläder säljs.

Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud innefrån mammans kropp, bl.a ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en krafigt trafikerad gata. Nu ska barnet få mer hull och gå upp i vikt, men längden kommer endast öka marginellt
.

5 kommentarer:

  1. Moffapappans nyckelharpsspelande måste vara en underbar upplevelse för liten....

    SvaraRadera
  2. Haha! Mmm.. Eller inte? :)
    Tack för igår far, det var mycket trevligt!

    Pussåkram!

    SvaraRadera
  3. Du borde satsa mer på din litterära begåvning.

    SvaraRadera
  4. Sallaballa! kan man inte få se en bild på magen? vill ju se hur stor den är!

    SvaraRadera
  5. Lina! :)
    Bild kommer.. Vi har fått en kamera idag! Så till veckan.. Håll utkik!

    Puss!

    SvaraRadera